Inklappen
 

Gratis verzending vanaf 100,-

Heeft de bestelling een waarde van minder dan € 100,-? Dan hanteren wij € 6,95 verzendkosten, of € 45,- bij een palletzending.

 

Fabrieksgarantie

Wij komen altijd met een passende oplossing indien een product defect is of niet naar behoren functioneert.

 

Goede prijs-/kwaliteitverhouding

Vanuit onze fabriek waarborgen wij de kwaliteit en worden onze producten uitvoerig getest.

 

Levering op gewenste dag

Kies ervoor om je product te laten leveren wanneer het jou uitkomt. Meestal leveren wij binnen 48 uur.

Voordelen inklappen
 • Gratis verzending vanaf 100,-
 • Fabrieksgarantie
 • Goede prijs-/kwaliteitsgarantie
 • Levering op gewenste dag
 • Professionele service

De spelregels van tafelvoetbal

Tafelvoetbal, ook wel bekend als "foosball" of "kicker", is een razend populair spel dat al decennialang mensen van alle leeftijden vermaakt. De eenvoudige regels en snelle gameplay maken het toegankelijk voor iedereen, terwijl de competitieve aard het tot een spannende uitdaging maakt.

Of je nu een beginner bent of een ervaren speler, het is belangrijk om de spelregels te kennen om optimaal te kunnen presteren. In dit complete en geactualiseerde artikel duiken we diep in de spelregels van tafelvoetbal, beantwoorden we veelgestelde vragen, en voorzien we je van handige tips met oefeningen om je spel naar een hoger niveau te tillen.

Kennismaking met tafelvoetbal

Een standaard tafelvoetbalspel bestaat uit een tafel met acht stangen en een set poppetjes bevestigd aan de stangen, die elk een team van spelers vertegenwoordigen. De voetbaltafel is meestal uitgerust met scoretellers aan beide uiteinden en een opening aan beide zijden voor het inbrengen van de bal. Spelers gebruiken de stangen om hun poppetjes te controleren en de bal te manoeuvreren om doelpunten te scoren.

Opzet en uitrusting van het spel

 • De tafel: De officiële afmetingen van een tafelvoetbaltafel zijn 1 meter lang, 70 centimeter breed en 76 centimeter hoog. De tafel is gemaakt van hout of metaal en heeft een glad speelveld met randen om de bal binnen te houden.
 • De stangen: Er zijn acht stangen op een tafelvoetbaltafel, vier voor elk team. De stangen zijn verdeeld in vier rijen: keepers, verdedigers, middenvelders en aanvallers. Elke speler heeft controle over twee of drie poppetjes per stang.
 • De poppetjes: De poppetjes zijn gemaakt van plastic of metaal en zijn bevestigd aan de stangen. De poppetjes zijn gemodelleerd naar voetballers en hebben verschillende vormen en kleuren voor elk team.
 • De bal: De bal is meestal gemaakt van hard plastic of kurk en heeft een diameter van ongeveer 35 millimeter.

Spelregels tafelvoetbal

Hieronder leggen we de spelregels van tafelvoetbal uit:

De spelers

Elke speler heeft vier stangen met elk een tot vier voetballers. De stangen zijn verdeeld in vier rijen:

 1. Keeper: De keeper bestuurt de stang die het dichtst bij het doel staat en is verantwoordelijk voor het tegenhouden van schoten.
 2. Verdedigers: De verdedigers besturen de stangen in de tweede rij en zijn verantwoordelijk voor het verdedigen van het doelgebied.
 3. Middenvelders: De middenvelders besturen de stangen in de derde rij en zijn verantwoordelijk voor het opbouwen van aanvallen en het creëren van scoringskansen.
 4. Aanvallers: De aanvallers besturen de stangen in de voorste rij en zijn verantwoordelijk voor het scoren van doelpunten.

De aftrap

De aftrap wordt genomen door de speler die het recht heeft gewonnen door middel van een toss of een andere vooraf afgesproken methode. Voor de aftrap van de wedstrijd leg je de bal onder het middelste poppetje van de 5-stang. Als alle spelers klaar zijn, speel je de bal altijd eerst twee keer naar een andere poppetje van de 5-stang voordat je hem naar een andere stang mag spelen.

Bewegingen

Spelers mogen alleen worden bewogen door de stangen te draaien. Het is niet toegestaan om de bal met de hand aan te raken nadat deze op het veld is verschenen of de stangen te buigen. De officiële spelregels verbieden ook het zogenaamde "spinnen", waarbij een speler de stangen ronddraait zonder dat deze een bal raakt.

Uitbal

De bal is uit als deze over de zijkant van de tafel rolt of als deze door een speler van de tegenpartij over de doellijn wordt geschoten. In beide gevallen krijgt de tegenpartij de bal om in te gooien.

Scoren

Een doelpunt is geldig als de bal volledig over de doellijn rolt. Het maakt niet uit of de bal daarna weer uit het doel rolt.

Speelduur

Een wedstrijd tafelvoetbal kan op verschillende manieren worden gespeeld:

 • Tot een bepaald aantal doelpunten: De eerste speler die een bepaald aantal doelpunten bereikt (bijvoorbeeld 5 of 10) wint de wedstrijd.
 • Tot een bepaalde tijd: De wedstrijd wordt gespeeld gedurende een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 5 of 10 minuten) en de speler met de meeste doelpunten aan het einde van de tijd wint.
 • Best of three: Drie wedstrijden worden gespeeld en de speler die de meeste wedstrijden wint, wint de overall wedstrijd.

Overtredingen

Enkele veelvoorkomende overtredingen in tafelvoetbal zijn:

 • De bal langer dan 10 seconden vasthouden in één linie.
 • De stangen 360 graden draaien.
 • De bal met de hand aanraken.
 • De stangen buigen.

Als een overtreding wordt begaan, krijgt de tegenpartij een vrije trap vanaf de plaats waar de overtreding is begaan.

Veelgestelde vragen over de spelregels van tafelvoetbal

 1. Wat moet ik doen als de bal vast komt te zitten tussen twee poppetjes of tegen de wand van de tafel tijdens een spel tafelvoetbal?

Als de bal vast komt te zitten tussen twee poppetjes of langs de wand van de tafel, dan is het toegestaan om de bal handmatig te verplaatsen naar de dichtstbijzijnde figuur achter de bal. Het is belangrijk om hierbij fair play te handhaven en de bal niet verder te verplaatsen dan nodig is om het spel te hervatten. Het is niet toegestaan om de tafel te schudden of te bewegen om de bal los te krijgen, aangezien dit als onsportief gedrag wordt beschouwd en tegen de spelregels is.

 1. Hoeveel spelers mogen er per team spelen?

De meeste tafelvoetbal wedstrijden worden gespeeld met 1 tegen 1 of 2 tegen 2 spelers per team. In sommige competities of vriendschappelijke wedstrijden kan er ook met 3 tegen 3 of 4 tegen 4 spelers worden gespeeld.

 1. Mag je de bal tegen de rand van de tafel schieten om te scoren?

Nee, de bal mag niet tegen de rand van de tafel worden geschoten om te scoren. Het doelpunt is alleen geldig als de bal volledig over de doellijn rolt zonder de rand van de tafel te raken.

 1. Wat gebeurt er als de bal tijdens het spel stil ligt?

Als de bal tijdens het spel stil ligt, wordt deze door de scheidsrechter, (of de spelers als er geen scheidsrechter is,) in het spel gebracht door deze op de middellijn te plaatsen en met een lichte tik aan te raken.

 1. Mag je van speler wisselen tijdens het spel?

In de meeste officiële tafelvoetbal wedstrijden is het niet toegestaan om van speler te wisselen tijdens het spel. In vriendschappelijke wedstrijden kan hier echter wel in overleg tussen de spelers anders over worden besloten.

Opmerkingen

Geen opmerkingen