Tafelvoetbal is een populaire en leuke activiteit waar veel mensen dagelijks van genieten. Maar heeft u zich ooit afgevraagd wie heeft tafelvoetbal uitgevonden? Dan bent u zeker niet de enige!
Hoewel de exacte oorsprong van tafelvoetbal moeilijk te achterhalen is, zijn er aanwijzingen dat het spel al in de late 19e eeuw werd gespeeld. Het wordt algemeen aangenomen dat de uitvinding van tafelvoetbal kan worden toegeschreven aan verschillende mensen die onafhankelijk van elkaar soortgelijke spellen creëerden.
Harold Searles Thornton als pionier in tafelvoetbal
Eén van de belangrijkste namen die wordt geassocieerd met de uitvinding van de tafelvoetbal is Harold Searles Thornton, een Engelse voetballiefhebber. In 1921 patenteerde hij een verbeterde versie van het spel, waarbij de spelers aan staven werden bevestigd en met hendels werden bediend. Thornton noemde zijn uitvinding "tischfussball", wat Duits is voor tafelvoetbal.
Thornton's uitvinding trok al snel de aandacht en tegen het einde van de jaren twintig begon tafelvoetbal aan populariteit te winnen in Duitsland, Engeland en andere delen van Europa.
Wie heeft tafelvoetbal uitgevonden?
Hoewel Thornton vaak wordt genoemd als de uitvinder van tafelvoetbal, zijn er ook andere mensen die beweren dat zij het spel hebben bedacht. Voorbeelden hiervan zijn Alexandre de Finisterre uit Spanje en Alejandro Campos uit Uruguay. Beide heren beweren onafhankelijk van elkaar dat zij het spel hebben uitgevonden, maar er is niet genoeg concreet bewijs om deze claims te ondersteunen.
Een verhaal dat vooral spreekt tot de verbeelding is dat van Lucien Rosengart, een man wiens naam waarschijnlijk niet iedereen kent, maar wiens uitvindingen zeer zeker invloed hebben gehad op ons dagelijks leven. Rosengart is geboren in Frankrijk in 1880, en was een rasechte uitvinder en ondernemer die de auto-industrie innoveerde met concepten zoals de minicar en voorwielaandrijving, maar ook de veiligheidsgordel – een onmisbaar element in elke hedendaagse auto.
Maar wat heeft hij met tafelvoetbal te maken?
Het is zijn bijdrage aan de vrijetijdsbesteding die ons hier interesseert, en dat is de zogenaamde Babyfoot voetbaltafel. Deze uitvinding combineerde Rosengart's liefde voor techniek met zijn passie voor spellen. Zijn ontwerp werd een klassieker; een perfect voorbeeld van hoe een eenvoudige uitvinding mensen over de hele wereld kan verenigen in spel en competitie.
Nog een fascinerende figuur in de geschiedenis van tafelvoetbal is de Spanjaard Alexandre de Finesterre. Hij verzon het spel uit pure verveling. In 1937, te midden van chaos en onrust. Zo vond hij een manier om de eindeloze uren in het ziekenhuis draaglijker te maken. Hoewel hij het idee patenteerde, ging de documentatie verloren.
Verschillende versies van het spel
Zo zijn er verschillende versies van tafelvoetbal ontwikkeld door verschillende fabrikanten over de hele wereld. Deze versies variëren qua ontwerp, grootte, aantal spelers en zelfs regels. Het is duidelijk dat tafelvoetbal een spel is dat wereldwijd bekendheid heeft gekregen en zich heeft aangepast aan lokale smaken.
Wie heeft tafelvoetbal uitgevonden? Hoewel de exacte oorsprong van tafelvoetbal misschien nooit volledig kan worden vastgesteld, is het duidelijk dat dit spel al bijna een eeuw mensen van over de hele wereld vermaakt.
Is tafelvoetbal alleen populair in Europa?
Nee, tafelvoetbal heeft fans over de hele wereld! Het is zeker niet alleen in Europa geliefd, maar het wordt over de hele wereld gespeeld. U zou verbaasd zijn om te ontdekken hoeveel verschillende namen en vormen dit spel kent, afhankelijk van waar u zich bevindt op onze aardbol.
In de Verenigde Staten staat dit geliefde spel bekend als 'foosball', een naam die rechtstreeks is afgeleid van het Duitse 'Fußball', wat simpelweg 'voetbal' betekent. De Amerikaanse versie kan zeer competitieve vormen aannemen met professionele leagues en toernooien.
In Duitsland zelf staat het bekend als 'Kicker' of formeel 'Tischfußball'
Wie heeft tafelvoetbal uitgevonden, was het een Duitser, gezien de naam? Hier is het spel in ieder geval een vast onderdeel in vele pubs en kantines, waar teams vaak intense en spannende wedstrijden spelen. In Spanje gaat dit spel door het leven als 'futbolín', en wordt het met net zoveel passie gespeeld. Kinderen en volwassenen verzamelen zich rond de tafels in cafés en familie huiskamers voor een vriendschappelijke, maar vaak fel potje.
Reizen we af naar Argentinië, dan vinden we 'metegol', een term die diep geworteld is in de Argentijnse cultuur met eigen, lokale varianten van de tafels en regels. Frankrijk kent de naam 'babyfoot'.
In Italië heet het 'calcio balilla' of 'biliardino'
Hierbij wordt, vooral in de laatstgenoemde naam, liefkozend verwezen naar kleine voetballers. Chili heeft een unieke draai gegeven aan de naam door het 'taca-taca' te noemen, wat de leuke, ritmische bewegingen van de stangen tijdens het spel reflecteert.
En in West-Vlaanderen wordt het spel 'bakken' of 'bakkn' genoemd, gespeeld op een 'bak' of baktafel. Zo ziet u, tafelvoetbal is een universeel geliefd tijdverdrijf, een spel dat jong en oud, over de hele wereld samenbrengt. In een drukke bar in Berlijn of thuis in Nederland, het tafelvoetbalspel brengt mensen samen!